Jadikan Al Quran Teman Di Dunia Dan Penolong Di Akhirat

Jadikan Al Quran Teman Di Dunia Dan Penolong Di Akhirat. Akibat selalu membaca al Quran terus menerus, kita akan diberikan akal yang cerdas dan tak mudah lupa. Mari baca al Quran walau dimana kita berada, di darat di laut di udara dan sebagainya jadikan amalan membaca al Quran sebagai kebiasaan kita sehari-hari.

Jadikan alQuran teman di dunia dan penolongmu di akhirat. Al Quran penerang alam kubur dan dengan selalu membaca al Quran, menjadikan mata kita terang. Fikiran cerdas.

Jadikan Al Quran Teman Di Dunia Dan Penolong Di Akhirat


Jadikan Al Quran Teman Di Dunia Dan Penolong Di Akhirat

Berkata Abdul Malik bin Umair:

"Satu-satunya Manusia yang Tidak Tua [ awet muda dan tidak pelupa  adalah orang yang selalu membaca Al-Quran".

"Manusia yang Paling Jernih Akalnya adalah para pembaca Al-Quran".

Baca : Rahsia Doa Mujarab Dari Surah Al Falaq

Berkata Al-imam Qurtubi :
"Barang siapa yang membaca Al-Quran,  maka Allah akan menjadikan Ingatannya Segar meskipun Umurnya telah mencapai 100 tahun".

Imam Besar Ibrahim al-Maqdisi memberikan wasiat pada muridnya Abbas bin Abdi Daim Rahimahullah.

"Perbanyaklah membaca Al-Quran jangan pernah kau Tinggalkan, kerana sesungguhnya setiap yang kamu Inginkan akan dimudahkan Setara dengan yang kamu baca".

Berkata Ibnu Solah :

"Bahawasannya para Malaikat Tidak Diberi Keutama'an untuk membaca Al-Quran,  maka oleh kerana itu para Malaikat Bersemangat untuk selalu Mendengar saja dari Bacaan Manusia".

Berkata Abu Zanad :

"Di tengah malam,  aku keluar menuju Masjid Rasulullah SAW. sungguh tidak ada satu Rumahpun yang aku lewati melainkan padanya ada yang Membacatþ. Al-Quran".

Berkata sebahagian ahli tafsir :

"Manakala kita menyibukkan diri dengan Al-Quran maka kita akan Dibanjiri oleh sejuta Keberkahan dan Kebaikan di dunia".

"Kami memohon kepada Allah agar memberikan taufiqnya kepada Kami dan semua yang membaca tulisan ini untuk selalu membaca Al-Quran dan mengamalkan kandungannya".

Bila anda Cinta pada Al-Quran maka sebarkanlah. Demi Allah, sekian banyak orang yang membaca Al-Quran maka pahala akan mengalir pada anda.

JADIKAN ALQURAN TEMAN D DUNIA DAN  PENOLONG DI AKHIRAT

Aamiin.....

Post a Comment

Previous Post Next Post
"

Connect With us

"
close