Amalan Zikir Harian Yang Mudah Dan Lihat Kesannya

Amalan zikir harian yang anda perlu amalkan. Dalam hidup ini selain kebahagiaan, kekayaan, kita juga mengharapkan ketenangan berpanjangan menemani waktu-waktu harian kita. Sebagai seorang muslim, mencari ketenangan itu amatlah mudah, iaitu dengan menjaga hati sendiri. Memberi makanan jiwa kepada hati nurani agar sentiasa bersyukur dan memuji kebesaran Allah. Jangan lupa juga untuk bersabar dengan dugaan yang mendatang.

Amalan Zikir Harian Yang Mudah Dan Anda Tentu Terpegun Dengan Kesannya!

Oleh itu zikir merupakan terapi mencapai ketenangan yang amat terbaik. Amalkan zikir harian dengan seberapa mampu anda dan tidak semestinya anda kena berada di dalam masjid untuk berzikir. Lakukan zikir di mana-manapun ianya tetap sama kelebihannya, dan sampai kepada Allah SWT.

Amalan Zikir Harian Yang Mudah Dan Anda Tentu Terpegun Dengan Kesannya


Bersama-sama ini saya kongsikan jadual amalan zikir harian yang membuatkan anda terpegun dengan kesannya. Jom kita amalkan sama-sama. Anda boleh print dan lekatkan di dinding rumah anda untuk dijadikan amalan seisi keluarga. Insyaa Allah, Allah akan melimpahkan rahmatnya.

Amalan Zikir Harian Yang Mudah Dan Anda Tentu Terpegun Dengan Kesannya!

Hari Jumaat »»» ● Ya Allah
Hari Sabtu »»»» ● La Ilaha Ilallah
Hari Ahad »»» ● Ya Hayyu Ya Qayyum
Hari Isnin »»» ● La Haw Lawala Quwwata Illa Billah Hil 'aliyyul 'aziim
Hari Selasa »»» ● Allahumasolli 'ala sayyidina Muhammadin nabiiyil ummi wa'ala alihii wasohbihi wassalam
Hari Rabu »»» ● Astagfirullah hal'aziim
Hari Khamis »»» ● Subhanallah hil 'aziimi wabihamdihi

Menurut Imam Ghazali RA, "Aku memperolehi kebahagiaan dan keberkatan dengan mengamalkan segala wirid ini."

Kesan yang diperolehi amatlah besar dan pahala ganjarannya juga kita perolehi. Bukan susah pun nak berzikir. Sambil berbaring pun anda boleh lakukannya.

Selain dapat pahala, kita juga secara tak langsung merawat hati yang tidak tenang. Zikir adalah terapi diri paling mujarab. Zikir adalah makanan untuk jiwa yang tidak tenang.

Lagipun, dengan berzikir menambahkan keberkatan hidup kita di muka bumi ini. Orang yang mengamalkan zikir memuji Allah dalam amalan hariannya, hidupnya akan dirahmati oleh Allah. Dia sentiasa dalam pelukan kasih sayang Allah.

Salam israk mikraj!

Post a Comment

Previous Post Next Post
"

Connect With us

"
close