Macam-macam Resepi Ada

Top Ads

Jauhi Dengki, Marah dan Memutuskan Ukhuwah

Jauhi marah, dengki hingga memutuskan ukhwah. Orang muslim yang memutuskan silaturrahim dimurkai Allah. Jadilah golongan muslim yang bersaudara, saling berpaut ketika susah dan senang. Bukannya saling menjatuhkan antara satu sama lain. Contohnya jika saudara kamu melakukan perniagaan yang serupa, janganlah pula kamu khianat dan menabur fitnah mengatakan jualan si polan buruk dan tidak berkualiti. Sebaliknya tampung lah kekurangan masing-masing dengan bantu membantu perbetulkannya. Itu lah jalan indah yang Allah suka.

Jauhi Dengki, Marah dan Memutuskan Ukhuwah


Jauhi Dengki, Marah dan Memutuskan Ukhuwah


عَنْ أَنَسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا تَحَاسَدُوا وَلَا تَبَاغَضُوا وَلَا تَقَاطَعُوا وَكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إِخْوَانًا

"Daripada Anas RA bahawa Nabi SAW bersabda: "Janganlah kalian saling berdengki, saling marah, dan jangan pula saling memutuskan hubungan satu sama lain. Tetapi jadilah kalian hamba Allah yang bersaudara."- (HR Muslim No: 4642) Status: Hadis  Sahih

Pengajaran:

1. Sebagai Muslim kita dilarang saling berdengki sesama Muslim

2. Elakkan dari berkelahi dan memarahi sesama Muslim.

3. Muslim juga dilarang memutuskan hubungan ukhuwah dan silaturahim sesama kita.

4. Berusahalah menjaga ukhuwah sesama Muslim  kerana orang Mukmin itu bersaudara.

5. Sifat dengki dan tidak boleh mengawal marah yang ada pada seseorang menjadi penyebab putusnya hubungan ukhuwah dan silaturrahim.

Bersama kita membina Negara Malaysia yang teguh dan harmoni. Elakkan diri dari saling berdengki, suka marah-marah serta memutuskan hubungan ukhuwah. Keluarga Malaysia Teguh Bersama.

Semoga bermanfaat. Bersama-samalah kita saling menyokong segala kebaikan yang dilakukan oleh saudara kita yang lain, walau kita tidak dapat membantu. Jangan lah pula di dengki atau khianat usaha kebaikan itu. Doakan mereka, itupun satu perjuangan membuat baik. 

Insya Allah.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close